Lifestyle

In eigen huis, op leeftijd

Het is een wens van velen: zo lang mogelijk thuis blijven wonen, zelfs op oudere leeftijd. Het biedt een gevoel van vertrouwdheid, onafhankelijkheid en comfort. Als een geliefd familielid ouder wordt en hulp nodig heeft om zelfstandig thuis te blijven wonen, kunnen wij als familieleden een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van hun welzijn en veiligheid. In deze blog vertel ik je over praktische manieren waarop we onze oudere familieleden kunnen ondersteunen in eigen huis. Lees je mee?

Creëer een veilige omgeving

Eén van de eerste stappen om een oud familielid te ondersteunen, is het creëren van een veilige leefomgeving. Denk hierbij aan het verwijderen van eventuele obstakels zoals losse tapijten, het installeren van handgrepen en antislipmatten in de badkamer, en het verbeteren van de verlichting in huis. Overweeg ook om technologische hulpmiddelen zoals een persoonlijk alarmsysteem of bewegingssensoren te installeren, zodat er snel hulp kan worden ingeroepen in geval van nood. Daarnaast zijn er ook praktische apparaten die de omgeving leefbaarder maken omdat het de zelfstandigheid bevorderd, denk bijvoorbeeld aan een traplift tweedehands. Wanneer je deze tweedehands koopt betaal je niet de hoofdprijs en is de prijs traplift veel beter te betalen.

Bied emotionele en sociale ondersteuning

Naast de fysieke veiligheid is het essentieel om aandacht te besteden aan de emotionele en sociale behoeften van onze oudere familieleden. Regelmatig contact en betrokkenheid tonen kunnen een groot verschil maken. Bezoek ze regelmatig, bel ze op of organiseer gezamenlijke activiteiten. Stimuleer ook de deelname aan lokale gemeenschapsactiviteiten en evenementen, waar ze nieuwe mensen kunnen ontmoeten en zich verbonden kunnen voelen.

Zorg voor praktische ondersteuning

Oudere familieleden kunnen soms moeite hebben met dagelijkse taken zoals boodschappen doen, koken of het beheren van medicatie. Bied praktische ondersteuning door samen boodschappen te doen, maaltijden te bereiden of een systeem op te zetten voor het beheren van medicatie. Daarnaast kan het nuttig zijn om hen te helpen bij het regelen van huishoudelijke taken, het bijhouden van administratie en het maken van afspraken met zorgverleners. Het is een kwestie van bepalen tot waar de zelfstandigheid reikt en waar er ondersteuning nodig is.

Onderzoek de mogelijkheden voor thuiszorg

Het inschakelen van thuiszorgdiensten kan een waardevolle bron van ondersteuning zijn om een oud familielid te helpen zelfstandig thuis te blijven wonen. Thuiszorgprofessionals kunnen helpen bij persoonlijke verzorging, huishoudelijke taken en het beheren van medicatie. Onderzoek de beschikbare opties en bespreek deze met het familielid om de beste passende zorg te vinden die aansluit bij hun behoeften.